Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 19066
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-08-15 12:36:11 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 16 [element_type_id] => 32 [languages_prefix] => nl [content_id] => 19066 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 32 [name] => ROGO - Balie 1 ) [NodeElement] => Array ( [id] => 278 [element_id] => 16 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 278 ) ) )

Nieuws

Mobiel skills lab bezoekt Delft

Deze week stond er naast het Reinier de Graaf Ziekenhuis een mobiel lab in de vorm van een zwarte vrachtwagen.
lees verder

Opereren op een andere locatie

Opereren op andere locaties Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil patiënten de beste zorg bieden.
lees verder

Financieringsovereenkomst voor bouw Orthopedisch Centrum

De Reinier Haga Groep (RHG) en ABN AMRO hebben woensdag 18 oktober de financieringsovereenkomst ondertekend voor een nieuw te bouwen Orthopedisch Centrum.
lees verder

Orthopedisch centrum nieuwe standaard in zorg

Binnen twee jaar verrijst er naast het LangeLand Ziekenhuis een Orthopedisch Centrum dat een nieuwe standaard zet voor excellente zorg.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Pols

Posttraumatische dystrofie

 

Wat is posttraumatische dystrofie?

Posttraumatische dystrofie wordt gekenmerkt door pijn, zwelling en abnormale sympathische zenuwactiviteit in de aangedane hand of arm. De pijn staat niet in verhouding tot het doorgemaakte letsel. Posttraumatische dystrofie wordt geassocieerd met kleine letsels zoals een kleine blauwe plek of een kleine snee, maar kan ook na bijvoorbeeld een operatie ontstaan. Door ontregeling in de zenuw blijft deze een signaal van pijn doorgeven aan de hersenen. De sympathische zenuwen worden overactief, waardoor een intense brandende of zeurende pijn, zwelling en verandering van huidskleur, temperatuur en vochtigheid ontstaat.

 

Wie krijgen posttraumatische dystrofie?

Posttraumatische dystrofie kan ontstaan na een klein letsel zoals een snee of na groter letsel zoals een operatie. Een beschadiging aan een zenuw kan de oorsprong zijn tot de klachten. Het komt het meeste voor tussen de 25 en de 55 jaar, hoewel het op elke leeftijd kan ontstaan. Vrouwen hebben 3 keer vaker last van posttraumatische dystrofie dan mannen.

 

Tekenen en symptomen van posttraumatische dystrofie

De volgende tekenen en symptomen kunnen bij posttraumatische dystrofie voorkomen:

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn geen specifieke testen die de diagnose bevestigen. Met patiënten wordt de ziekte geschiedenis doorgenomen en er wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Soms worden er röntgenfoto’s en een botscan gemaakt. Een goede respons op een zenuwblok injectie ondersteunt de diagnose van posttraumatische dystrofie (zie behandeling).

 

Behandeling van posttraumatische dystrofie.

Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op volledig herstel. De behandeling wordt afgestemd op de ernst en de duur van de klachten. De behandeling is gericht op het verlichten van de pijn, zodat de hand of arm zo normaal mogelijk gebruikt kan blijven worden. De volgende behandelingen worden, soms gecombineerd, toegepast:

 

Prognose

Elke patiënt met posttraumatische dystrofie reageert anders op de mogelijke behandelingen. Bij sommige patiënten treedt spontane genezing op. Andere patiënten kunnen ondanks behandelingen een onomkeerbare handicap aan de arm en/of hand overhouden. De algemene gedachte is dat vroege behandeling helpt bij het verminderen van mogelijk blijvend letsel. Meer onderzoek is nodig om de oorzaken, de ontwikkeling en de behandeling van de ziekte in kaart te brengen.