Array
(
  [0] => Array
    (
      [Content] => Array
        (
          [id] => 13788
          [text] => 

[H1] => [H2] => [intro] => [include] => [user_id] => 0 [_created] => 2012-05-22 13:53:05 [_modified] => 0000-00-00 00:00:00 ) [Element] => Array ( [id] => 11 [element_type_id] => 27 [languages_prefix] => [content_id] => 13788 [auth_company_id] => ) [ElementType] => Array ( [id] => 27 [name] => Contact - man ) [NodeElement] => Array ( [id] => 281 [element_id] => 11 [node_id] => 15167 [position] => right [order] => 281 ) ) )

Nieuws

Pannenbier Orthopedisch Centrum

Op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is op woensdag 3 juli 2019 pannenbier geschonken voor het Reinier Haga Orthopedisch Centrum.
lees verder

Minister Bruno Bruins brengt werkbezoek aan de orthopedie

Op maandagmiddag 14 januari bracht Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, een werkbezoek aan de afdeling orthopedie van het Reinier de Graaf in Delft.
lees verder

Orthopedisch Centrum in Reinier Magazine

Reinier Haga Groep bouwt Orthopedisch Centrum dat patient zorg op maat biedt.
lees verder

3D braces

Duimbasisartrose is de meest voorkomende geisoleerde artrose van de hand.
lees verder
Nieuwsarchief >>
ISO 9001

Knie

Knieprothese


Jaarlijks krijgen 18.000 Nederlanders een kunstknie. Een aantal veel gestelde vragen over de kunstknie worden hier beantwoord.
 

Wat is het succespercentage van een knieoperatie?

80 tot 90 procent van de patiënten is tevreden met het resultaat. Dat betekent dat 10 tot 20 procent meer van de ingreep had verwacht. De mate waarin zij hun kunstknie kunnen buigen en strekken, valt tegen en/of ze ervaren nog pijn. In de meeste gevallen is dat niet het gevolg van een ‘mislukte’ operatie, maar van te hoge verwachtingen vooraf.

In reclames wordt namelijk vaak verkondigd dat iemand met zijn kunstknie 140 of zelfs 155 graden kan buigen. Dat is echter niet zozeer afhankelijk van het soort kunstknie dat wordt gebruikt, als wel van de buigzaamheid van de eigen knie vóór de operatie. Als die beperkt was, zal dat ook voor de kunstknie gelden. Het streven is om met een prothese in ieder geval een buiging van meer dan 90 graden (een ‘haakse hoek’) mogelijk te maken zodat u bijvoorbeeld weer kunt gaan fietsen.
Een prothese kan de natuurlijke bewegingen van de knie daarom nooit helemaal nabootsen. In tegenstelling tot een nieuwe heup, waarmee een patiënt meestal alles weer kan, levert een kunstknie behoorlijk wat beperkingen op. Hoe groot de beperkingen zijn, hangt af van de mate waarin de knieprothese kan worden gebogen.


Dus ik kan met een kunstknie niet alles wat ik vroeger kon?

Dat klopt. Na plaatsing van een totale knieprothese hebt u meestal geen pijn meer en kunt u normaal lopen en fietsen. Knielen is in principe wel mogelijk maar wordt vaak als onplezierig ervaren. U kunt met uw kunstknie ook geen zware sport meer beoefenen als voetballen en hardlopen. Minder zware activiteiten, bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen en golfen zijn meestal nog wel mogelijk.
Wat autorijden betreft: om gas te kunnen geven, te kunnen schakelen en remmen, hebt u een goede controle over uw been nodig. Meestal is dat zes weken na de operatie weer het geval.


Is er een leeftijdsgrens voor een knieprothese?

Nee. De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. Maar ook een ouder iemand die een actief leven leidt en verder in goede gezondheid verkeert, komt in aanmerking voor een kunstknie. Als een patiënt jonger is dan 50, is de kans groot dat de knie op een later moment nog een keer moet worden vervangen. 


Hoe ontstaat de artrose in mijn knie nu eigenlijk?

Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen die precies op elkaar passen: het bovenbeen en het onderbeen . De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat ze soepel en pijnloos langs elkaar bewegen. Een stevig omhulsel (kapsel) houdt de botdelen op zijn plaats. Een normaal functionerende knie kan 140 graden buigen en volledig strekken.
Met het ouder worden kan het kraakbeen in de knie geleidelijk gaan slijten en zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden worden dan ruw en schuren langs elkaar. Dit wordt artrose genoemd.
Artrose veroorzaakt een steeds erger wordende pijn bij het bewegen. Zwelling en stijfheid zorgen ervoor dat de knie niet meer goed kan buigen en strekken. Door het verdwijnen van het kraakbeen ontstaat er speling in het gewricht, wat een instabiel gevoel kan geven.

Van alle 55-plussers heeft één op de vijf last van artrose; 60 procent van hen is vrouw. Vrouwen hebben een drie keer zo grote kans op het krijgen van artrose dan mannen. Hoe dat kan, is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen onder andere erfelijkheid, hormonen en overgewicht een rol.

Behalve door ouderdom kan het kraakbeen in de knie ook beschadigd raken door een verkeerde stand van de botuiteinden (O-benen of X-benen), door ziekte (zoals reuma) of door letsel (bijvoorbeeld een breuk of een gescheurde kruisband).

Heb ik zelf invloed op de mate waarin mijn knieën slijten?

Jazeker. Hoe zwaarder de knie wordt belast, hoe sneller het kraakbeen wordt aangetast. Ernstig overgewicht zet de knie extra onder druk. Ondanks het feit dat sporten heel goed is kan het ook een negatieve uitwerking hebben op gewrichten. Hetzelfde geldt ook voor zware beroepen.

Dat betekent overigens niet dat alle bewegingen slecht zijn voor een knie. Integendeel, met mate bewegen helpt juist om het gewricht soepel te houden. Het ‘masseert’ het kraakbeen en bevordert de opname van de broodnodige bouwstoffen. Zelfs met een versleten en pijnlijke knie is het goed om in beweging te blijven.